zondag 1 maart 2015

Uil, kraai en koperwiek

Verleden week was ik 's-avonds bij een voorlichtingsbijeenkomst in het Spijkenisse Medisch Centrum. Op weg naar huis in de bus gestapt. En daar kwam nog een mevrouw binnen met de mededeling dat er op de richel van de metrobaan een uil zat.
Buschauffeur en ik gaan kijken en kwamen terug met de mededeling dat het niet een echte uil is.
Ik ben het van de week gaan fotograferen.

 
 
De houtduif daarboven is wel echt.
Die mevrouw reageerde wel van "nou, uilen kunnen heel hoed stilzitten, hoor". Ja, dat weten we wel, maar het is echt kunst.
 

Reactie: "Wat voor zin heeft dat, om zoiets neer te zetten?". Daar heb ik maar één antwoord op. Er lopen op deze wereld, ook in Spijkenisse, een heleboel malloten rond. Ik vind het eigenlijk ook wel grappig.

Naar de kraaien. Ik fietste weer naar huis, maar kwam niet erg ver. In het centrumpark waren nogal wat zwarte vogels bezig. Ik wist wel dat er bij metrostation centrum een roekpaartje is, maar er bleek zowat een hele kolonie te zijn. Samen met kauwen. Het zijn allebei kraaiachtigen.
Het volgende zijn een aantal abonnees bekend. Het is dan ook bedoeld voor de niet-kenners.

 
De twee grotere vogels zijn de roeken, de andere zijn  kauwen. Een kauw, heel bekend in Spijkenisse, is een grijzige vogel met een zwart hoedje. De roek heb ik uitvergroot.
 
 
De roek is een zwarte vogel, zit wat slordig in de veren  en heeft een forse snavel die aan de basis wit is. Dan blijft er nog een zwarte kraai over. Die heb ik uit mijn archief geplukt.
 
 
Een geheel zwarte vogel met zwarte snavel. Het heet dus ook zwarte kraai.

 
Ja, en dan de laatste vogel in dit verhaal. Die heb ik abusievelijk "uitgescholden" voor vrouwtjesmerel. Er zitten er hier veel in het park. Ik had eerlijk gezegd mijn twijfels toen ik dit zei op Facebook.


Nou, daar kwam de kritiek. En ze hebben gelijk. Ik had het zelf ook kunnen zien, met wat meer moeite gedaan te hebben, om de twijfel weg te nemen.
Een vrouwtjesmerel is effen donkerbruin. Deze vogel, de koperwiek is gestreept, heeft een rode flank en een witte wenkbrauwstreep.

Wat ik er heel leuk aan vind is, dat met de "overbevolking" van kauwen en eksters er dit jaar veel meer soorten vogels in het park zijn. Ik zie meer merels en koolmezen zijn aan de zijkant volop aanwezig en komen op het gestrooide zaad af.


En ook het roodborstje is dit jaar terug in mijn achtertuintje.

 
En de vinken zijn eveneens volop aanwezig. Zoveel als dit jaar heb ik er nog niet in het park gezien.
In de voortuin waren Turkse tortels bezig een nest te bouwen in de coniferen. Foto tot nu toe is mislukt. Misschien houden ze vol. Ik zie ze niet zo vaak meer.
Achter in het park waren eksters bezig een oud nest te renoveren. Misschien kan ik dit jaar van jonge eksters een foto maken.
 
Ik heb een videomontage gemaakt van de verschillende vogels. Vogeltjes Dit is de link. Filmpje duurt 2 minuut 40 seconden. Voor de ekster goed naar het nest kijken.
Dit was het weer. Heel leuk om te doen. Laat maar weten wat jullie ervan vinden.
Groeten van Henk en tot de volgende keer.