Ik geef een bloemlezing.
Een hommel lijkt heel veel op een bij. Een hommel heeft echter meer haar en dat haar is ook langer dan van een bij. Een hommel is ook iets groter dan een bij. Ik heb even moeten zoeken, en als ik het goed heb gedaan, zie je op de eerste foto een aardhommel (wit achterlijf) op cichorei. Op deze sterke vergroting kan je duidelijk de roltong zien.
Hommels zien geen rode kleuren. Zij zien wel UV-licht. Ik ben nu een boek aan het lezen (Niet zonder elkaar) dat over bestuiving gaat. In het kort komt het erop neer dat bloemen honingkenmerken hebben en een daarvan is UV-licht. Verder geven de lijnen op de bloem de richting aan waar de hommel de nectar kan vinden.
Hommels hebben sterke kaken, maar geen gebit. Wanneer een hommel niet bij de nectar kan in de opening van de bloem, gebruikt de hommel die kaken om een gaatje te kauwen aan de zijkant van de bloem. Dat is te zien op de tweede foto.
Een andere dag heb ik het over een paddenstoel gehad.
De geschubde inktzwam. De inktzwam heeft ook echte (omgekrulde) schubben. De hoed kan tot 15 cm hoog worden en is klokvormig en heeft een witte keur. De steel van de geschubde inktzwam is hol en kan tot 20 c, hoog worden. Kenmerkend op de steel is de ring.
De paddenstoel is eetbaar, maar wel bij direct gebruik. En…, het heeft als zo vaak bij paddenstoelen een gebruiksaanwijzing. Ik citeer SoortenBank.nl: Inktzwammen kunnen zware metalen en radio-actieve stoffen tot niet in voedingsmiddelen toegestane concentraties in hun vruchtlichamen opslaan.
De lamellen zijn wit en verkleuren later tot zwart vervloeiend om uiteindelijk als inkt omlaag te druppelen. Zie foto 2. De foto’s zijn gemaakt op 19 oktober 2014 in het Mallebos.
Dat is het voor deze week.
Groeten en liefs van Henk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten