zaterdag 9 februari 2019

Zwavelzwam



Dag allemaal,

Ik ga weer proberen regelmatig een nieuwe pagina op het blog te publiceren.
Ik begin deze keer met een grote paddenstoel: de zwavelzwam.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens een struinochtend op zondag‎ ‎17‎ ‎juli‎ ‎2011.


Ik heb er wat over opgezocht.
De kleur is meestal geel tot oranje aan toe. Het geheel groeit in ringen, dakpansgewijs maar wel onregelmatig. Kan tot wel 30 cm breed worden. Op de foto’s die ik hier laat zien is dat duidelijk waar te nemen. Het zijn echt grote paddenstoelen.
De kleur van de sporen is wit. De zwam is vrijwel het hele jaar door te zien, zij het niet geheel in deze vorm. In de winter is het meestal een grijswitte massa.
Ja, en bij het opzoeken kwam ik iets tegen waar ik niet eerder van gehoord heb. Ik heb ook nooit zelf gezien. Als de zwam een te grote plons water opzuigt, moet de zwam het overtollige water kwijtraken. Dan lijkt het op dauwdruppels maar het kan best guttatiedruppels zijn. Ik heb het nog nooit gezien.
Je schijnt een zwavelzwam te kunnen eten, maar je moet er wel heel voorzichtig mee zijn.


Zwavelzwammen komen voor op levende loofbomen, vooral de eik is populair.
De zwavelzwam zorgt voor bruinrot in het kernhout van de boom. Het spinthout wordt niet aangetast. Bij bruinrot wordt cellulose afgebroken. Het is van buitenaf haast niet te zien. Spinthout bevindt zich tussen het kernhout en de bast van de boom. Het spinthout verzorgt de opwaartse sapstroom. Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Kijk maar naar bovenstaande foto.

En dan mooiste foto die ik heb van een zwavelzwam.

Mooi mooi mooi.

Tot de volgende keer.
Groeten en liefs van Henk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten