maandag 8 april 2019

Een week lang facebook

Dag allemaal.
In 2015 kreeg ik het verzoek om een week lang een natuurfoto op facebook te plaatsen. Daar heb ik graag aan meegedaan.

Dag 1 begon met de zwavelzwam. Deze foto kennen jullie al van een paar weken geleden. Het is een grote paddenstoel; de hoed is tot zo’n 40 cm breed. In volwassen toestand groeit het vruchtlichaam dakpansgewijs boven elkaar. De kleur kan variëren van heldergeel tot donkerrood. Zwavelzwam is een parasiet die op levende bomen voorkomt, vooral op eiken. De zwavelzwam veroorzaakt bruinrot. De paddenstoel is niet voor iedereen eetbaar.
De foto is gemaakt tijdens een struintocht van toentertijd de Milieugroep Spijkenisse op zondag 17 juli 2011.

Dag 2 vrijdag 11-12-2015
Deze keer twee foto’s. Gewoon omdat het leuk is om te laten zien. Een hommel lijkt heel veel op een bij. Een hommel heeft echter meer haar en dat haar is ook langer dan van een bij. Een hommel is ook iets groter dan een bij. Ik heb even moeten zoeken, en als ik het goed heb gedaan, zie je op de eerste foto een aardhommel (wit achterlijf) op cichorei. Op deze sterke vergroting kan je duidelijk de roltong zien.
Hommels zien geen rode kleuren. Zij zien wel UV-licht. Ik ben nu een boek aan het lezen (Niet zonder elkaar) dat over bestuiving gaat. In het kort komt het erop neer dat bloemen honingkenmerken hebben en een daarvan is UV-licht. Verder geven de lijnen op de bloem de richting aan waar de hommel de nectar kan vinden.
Hommels hebben sterke kaken, maar geen gebit. Wanneer een hommel niet bij de nectar kan in de opening van de bloem, gebruikt de hommel die kaken om een gaatje te kauwen aan de zijkant van de bloem. Dat is te zien op deze foto.

Dag 3 zaterdag 12-12-2015
Deze dag weer een paddenstoel. De geschubde inktzwam. De inktzwam heeft ook echte (omgekrulde) schubben. De hoed kan tot 15 cm hoog worden en is klokvormig en heeft een witte keur. De steel van de geschubde inktzwam is hol en kan tot 20 c, hoog worden. Kenmerkend op de steel is de ring.
De lamellen zijn wit en verkleuren later tot zwart vervloeiend om uiteindelijk als inkt omlaag te druppelen. Zie foto hieronder. De foto’s zijn gemaakt op 19 oktober 2014 in het Mallebos.
De paddenstoel is eetbaar, maar wel bij direct gebruik. En…, het heeft als zo vaak bij paddenstoelen een gebruiksaanwijzing. Ik citeer SoortenBank.nl: Inktzwammen kunnen zware metalen en radio-actieve stoffen tot niet in voedingsmiddelen toegestane concentraties in hun vruchtlichamen opslaan.

Dag 4 proef met Judasoor zondag 13-12-2015
Ook deze dag kom ik met een paddenstoel. Maar wel net even ietsje anders.

Er zijn twee verklaringen voor de naam Echt Judasoor. Beide verklaringen komen uit de Bijbel.
De eerste verklaring is dat Judas zich, nadat hij Jezus verraden had, zich heeft opgehangen aan een vlier. Het echt judasoor heeft een grote voorkeur voor de vlier.
De tweede verklaring is dat een Romeinse soldaat het oor wordt afgehakt door Petrus, die daarmee de arrestatie van Jezus wilde voorkomen.
De paddenstoel lijkt ook inderdaad op een oor en is tot 6 cm groot.

In november 2012 tijdens een paddenstoelenexcursie heb ik een Echt Judasoor meegenomen. De paddenstoel neemt snel in omvang af bij droogte en zwelt ook snel weer op bij nattigheid. Die proef heb ik een aantal keren thuis gedaan.
Op deze foto het echt judasoor na 5 dagen droogte.
Dit is 5 uur later en kijk wat een verschil.

Dag 5 Zwartwordende bovist maandag 14-12-2015
Tijdens een struin op 13 september 2015 in Hartelpark oost werd een zwartwordende bovist gevonden. Ik ben altijd in de war met de zwartwordende stuifzwam. Ik houd het deze keer op de bovist. Hij is ronder dan de stuifzwam en ook de scheuren duiden op een bovist.
De zwartwordende bovist kan tot 6 cm diameter worden. Hij is kortgesteeld. Oorspronkelijk is de bovist wit, maar de buitenkant laat in gedeelten los. Op foto 1 zie je duidelijk de gaten en scheuren. Dan wordt de bruine binnenkant van de paddenstoel zichtbaar.
Deze foto laat zien waarom die tot de stuifzwammen wordt gerekend.

Dag 6 dinsdag 15-12-2015
Dag 6 van de uitdaging was ook een uitdaging voor mij. We zien het regelmatig, maar veel verstand heb ík er in ieder geval niet van. Afijn, internet is een goede leermeester.
Dat naaktslakken zich voeden met plantaardig materiaal is duidelijk, dat weet ik wel. Augustus 2012 strooiden we een overgebleven restje Brinta; voor de vogels. Nou, die kregen geen kans. Lekker vochtig weer, want komen de naaktslakken tevoorschijn. Zij hebben geen huisje en zijn daardoor veel gevoeliger voor uitdroging en komen dus ’s-nachts of bij vochtig weer tevoorschijn. Dus op die vochtige dag, ja hoor naaktslakken aan de Brinta. Op de foto een veel voorkomende gewone wegslak.
De slakken worden buikpotigen genoemd omdat de spieren aan de onderzijde, de 'buik', voor de voortbeweging zorgen. Ze kunnen tot zo’n 15 cm lang worden. De grote wegslak is tweeslachtig. Maar ze paren wel. En wie dan wie is, of wie wie wordt?! Vraag het de naaktslak.
Wat blijkbaar ook alledaags is: Everzwijnen wroeten met hun snuit onder de grond op zoek naar naaktslakken.

Dag 7 nestzwammetjes
Het gaat over een nestzwam. Voorzover ik weet zijn er zijn 3 soorten: bleek nestzwammetje, geel nestzwammetje en gestreept nestzwammetje. Van de laatste geef ik hier 2 foto’s en daarop is duidelijk te zien waarom het “gestreept” wordt genoemd.
Nestzwammetje vormen sporen in eitjes Die eitjes zitten met een draadje in de beker aan de beker/nest vast. Op een gegeven moment zal het draadje de eitjes loslaten en zal de regen de eitjes wegspoelen. De sporen in de eitjes worden later, op de manier zoals stuifzwammen dat doen, weggestoven.
Nestzwammetjes zijn vaak in groepen aanwezig. Ze komen algemeen voor en leven op dood hout en planten.

Een week lang foto’s en verhalen. Ik heb er zelf ook weer wat van geleerd.
En…., het was reuze leuk om te doen.

Tot gauw weer allemaal.
Groeten en liefs van Henk.


maandag 1 april 2019

Nog meer Uitwaayer

Dag allemaal.

Deze keer nog meer Uitwaayer. Het nieuwste park in Spijkenisse.
Verleden week verhaald over de 26 bomenplant. Deze keer een aantal andere natuurfoto's van dezelfde plek.
Te beginnen met de aanstormende lente. Een fraaie wilgentak.

Een prachtige rietkraag.

Zover is de lente al. Paardenbloem al helemaal in bloei.

Als ik mijn huiswerk in het verleden goed gedaan
en ik het ook nog goed heb onthouden,
dan is dit speerdistel.

Is het nou wel, is het nou geen gras ?!

Nog zo'n mooie rietkraag.

Blijft een geweldig gezicht.

Speenkruid.
Ik ben nu terug in park Braband achter mijn huis.

Ja, want als je dan toch de camera mee hebt.
Maak dan ook foto's.


Zo, dat was het voor deze keer.
Graag tot ziens.
Groeten en liefs van Henk