zondag 8 september 2019

Lepelaar

Dag allemaal.

Deze keer weer eens een vogel in het zonnetje. De foto’s die ik laat zien, zijn niet van de beste kwaliteit. Het was mijn eerste digitale “cameraatje”. En het was allemaal redelijk ver weg. Vandaar.
De lepelaar is een trekvogel, alhoewel ik mij heb laten vertellen dat er tegenwoordig ook standvogels bij zijn. Met andere woorden: niet alle lepelaars trekken naar het zuiden.



De lepelaar is ongeveer 90 cm groot, met uitschieters tot 96 cm. Vleugelspanwijdte meer dan 1 meter tot wel 1,35 meter. Het gewicht verbaast me iets, het is toch een redelijk grote vogel, 1-1,5 kg.De lepelaar lijkt een beetje op de zilverreiger. In de vlucht kan je het verschil goed zien. De zilverreiger heeft de poten gestrekt en de hals ingetrokken.


De lepelaar heeft in de vlucht ook gestrekte poten, maar heeft de hals gestrekt.


De lepelaar is wit (dat weet iedereen wel, denk ik) in het voorjaar met een lichtoranje borst. Een kuif is ook zichtbaar. De snavel is zwart, aan de voorkant geel. En de snavel lijkt (ra, ra) op een lepel. En die snavel is iets naar beneden gebogen.



De kwaliteit van de foto’s is niet best. Beter dan dit heb ik niet.

Het voedsel bestaat uit vis, waterdieren, slakken, insecten en wormen, ook weleens plantendelen. En wie verbaast het, ze ‘lepelen’ het voedsel uit het water door hun snavel heen en weer te bewegen.



Lepelaars broeden van maart tot en met juli. Er is één legsel van 3-5 eieren met een tot 25 dagen. Lepelaars broeden vaak in kolonies van andere vogels, waarbij de reiger favoriet is. En dat hier broeden in Nederland schijnt redelijk uniek te zijn.



Kuikens van de lepelaar. Deze foto is geleend.

Zoals al gezegd, de lepelaar is een trekvogel.Lepelaars overwinteren in Afrika, vooral aan de West-Afrikaanse kust. Tijdens de trek naar Afrika wordt onderweg in Spanje gestopt om aan te sterken voor de rest van de tocht. Daarom kan de trek wel tot twee maanden duren.



De lepelaar is een beschermde inheemse diersoort.In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren er zo’n 170 broedpaartjes en dat zijn er nu meer dan 2.500.



Zo, heerlijk veel kunnen vertellen over deze mooie witte vogel.
Hoop dat jullie van de wetenswaardigheden, ondanks de kwaliteit van de foto's, toch hebben kunnen genieten.

Graag tot gauw.
Groeten en liefs van Henk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten