vrijdag 2 december 2016

Klimop




Afgelopen maandag met de wandelclub er weer op uit geweest. Langs de metro groeit Hedera (klimop). Tegen de pilaar van de metro. Klimop plakt zich vast door middel van luchtwortels. Overigens kan het net zo goed horizontaal op de bodem groeien. Klimop verliest niet zijn bladeren, de plant is wintergroen.



De bloeiwijze van klimop is trosvormige schermen. Het kan tot in december bloeien. Op de foto zijn de bessen al verdwenen.



De bladeren en vruchten van klimop zijn giftig.




Klimop is voor vogels en insecten een zeer belangrijke plant. Kleine vogels mogen er graag hun nest in bouwen. Vlinders die in Nederland overwinteren, maken ook graag gebruik van de klimop.




Ik heb al twee verschillende bladeren apart laten zien. Hierboven de verschillende bladeren op 1 foto.

Twee verschillende bladeren aan één plant. Kan dat? Ja, dat kan heel goed. Daar zijn meer voorbeelden van. Ik heb de naam voor dit fenomeen opgezocht; het heet bladdimorfie. Het betekent dat er twee verschillende bladeren aan één plant zitten.

De bladeren die geen bloeiende takken hebben zijn handvormig, hebben lobben en een hartvormige voet. De bladeren met wel bloeiende takken zijn eirond en niet gelobd.


Leuk om te zien. Volgende week weer een ander praatje.
Groeten en liefs van Henk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten