zondag 25 augustus 2019

Klimop

Dag allemaal.

Deze keer iets over de klimop, de Latijnse naam is Hedera. Het is een groenblijvende plant.


En de naam zegt het al, het groeit ergens tegenop. Een muur of boom. Klimop kan echter ook over de grond zich uitspreiden. Zie foto hierboven genomen op de hoek Donk/Saffraandonk.


Vaak wordt gedacht dat de boom last heeft van de klimop. Dat is niet altijd zo. Wanneer de boom gezond is zal er geen last zijn.


Kijk maar eens; is het een populier of is het klimop? Staat op de Heemraadlaan tegenover het metrostation. Al jaren; het beste bewijs dat de boom, mits goed gezond, geen last heeft van de klimop.



Klimop heeft tijdens de bloei twee verschillende bladeren. De bladeren aan de takken die geen bloemen hebben zijn handvormig gelobd en een hartvormige bladvoet. De bladeren die wél bloemen hebben zijn eirond en niet gedeeld. Met een mooi woord heet dat bladdimorfie: Overigens bloeien de meeste gekweekte soorten klimop niet.


De meeste planten bloeien in het voorjaar, een enkele wacht tot het hoogzomer is, zo niet de klimop die bloeit in de herfst en wel van september tot december. De bloemen zelf zijn in de vorm van een ronde tros en zijn voor veel insecten zeer waardevol omdat in de bloeitijd van de klimop weinig nectar en stuifmeel te vinden is.



De bloemen brengen bessen voor (meestal zwart). De bessen worden rijp in de lente.
De bladeren en vruchten van klimop zijn voor de mens giftig.

Ja, en als je dan toch de literatuur nakijkt, kom je ook wel eens een verrassing tegen.
Het blad van de klimop heeft een hoog gehalte aan saponine (wordt ook wel zeepstoffen genoemd). Vermoedelijk is dat als bescherming tegen bacteriën, schimmeld en vraat van insecten.
Ik geef de link naar het boekje “Natuurlijke waskracht”. Voor de geïnteresseerden.

Was leuk om het allemaal weer eens na te lezen en er een geïllustreerd artikeltje van te maken.
Tot gauw. Groeten en liefs van Henk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten